Измерване на предимствата от членството в Еврозоната - Чанков, Георги (Научни трудове, 2023)
Членството в еврозоната по презумпция трябва да носи предимства на страните членки. Но те могат да бъдат доказани само при сравнение между държави от двете страни на „валутната граница“. Подбрани са Нидерландия, Швеция, Белгия, Дания и Финландия като високо развити социални държави със сходни социални и икономически характеристики. Съчетанието от социологически и икономически показатели трябва да преодолее ограниченията на технократичния подход. Данните от избрания широк набор от социално-икономически показатели за достатъчно дълъг период от време, включващ период на криза и възстановяване, осигуряват достатъчно добра емпирична основа за анализ. Проследяването на тези показатели за периода от 2000 до 2021 г. обаче с нищо не доказва предимствата на членството в еврозоната.
Keywords: Предимства; Сравнение; Еврозона; Показатели