Проблеми и тенденции при трафика на хора в Р България - Банкова, Виола (Научни трудове, 2023)
Трафикът на хора е сериозен глобален проблем, който засяга милиони жени и деца. Въпреки че робството е било забранено преди повече от 200 години, съвременността към живота е възродила сходен неин тип. По целият свят годишно от 700 000 до 4 000 000 мъже, жени и деца се купуват, продават, превозват и задържат против тяхната воля. Целта на статията е да анализира проблемите свързани с трафика на хора в Р България, за да може да се формират предложения за подобряване на противодействието му. Резултатите от изследването имат значение за формулирането на стратегии за превенция и борба с трафика на хора в Р България.
Keywords: Трафик на хора; Организирана престъпност; Подкрепа на жертвите; Р България; Международно сътрудничество