Отражение на Covid-19 върху дейността на сектор транспорт - Йорданов, Даниел (Научни трудове, 2023)
Пандемията от COVID-19, ударно навлезе на територията на Европа в началото на 2020 г. и постави цялото население пред огромно изпитание, като в голяма степен засегна и сектор Транспорт. Върху резултатите на транспортните предприятия оказват влияние различни фактори, най-често те се разделят на външни и вътрешни. В статията се разглеждат и е направен анализ на външни фактори (макроикономически условия, безработица, законодателните и регулаторни промени и данъчната политика), както и до каква степен има изменение преди и след пандемията от COVID-19. Целта на статията е да се изведат показателите на определени външни фактори до каква степен са засегнати от пандемията на базата на публично налична информация и какво влияние биха оказали според техните величини върху сектор Транспорт. Същевременно изводите от разгледаните, систематизираните и анализираните външни фактори, обикновено са част от всеки един по-задълбочен бизнес анализ – било то бизнес план, финансово-икономически анализ, концепция за развитие и т.н.
Keywords: Транспорт; Външни фактори; COVID-19; Макроикономически анализ