Преглед на публикационните политики на водещи издателства в Европа и Америка във връзка с използването на технологии, подпомагани от изкуствен интелект - Христова, Мариета (Научни трудове, 2024)
В настоящия текст е поставена целта да се направи преглед на съществуващите редакторски, издателски и публикационни политики в областта на публикуване на научни текстове, подпомогнати от технологии на ИИ като част от издателската етика. Изследователският въпрос е свързан с това да се изясни какъв е отговорът на издателствата на това предизвикателство. Обект на изследване е използването на технологии, подпомагани от ИИ и по-специално ChatGPT като част от публикационния процес и създаването на научни текстове. Предмет на изследване са политиките на издателствата във връзка с използването на технологии, подпомагани от ИИ. В обобщение, на основния дискутиран въпрос дали може чатбот или технология, подпомогната от ИИ да бъде (съ)автор на публикация е отговорено отрицателно, тъй като чатботът не може да изпълнява критерия за авторство, защото не може да поема отговорност за съдържанието и достоверността на създадения от него текст.
Keywords: Подпомагани от изкуствен интелект; Чатбот; Публикационен процес; Chat GPT