Схващания за контролинга в българската научна литература - Ангелова–Станимирова, Антоанета (Научни трудове, 2024)
Настоящата статия изяснява схващанията за понятието „контролинг“ в българската научна литература, открита в световната база данни Google Scholar за периода 2018 – октомври 2023 г. Статията се базира на аналитичен преглед. Инструментариумът на изследването обхваща методите на анализ и синтез и структуриран подход за търсене на научна литература. Извадката на изследването обхваща 16 източника. Резултатите от изследването дават основание да се направи обобщението, че контролингът представлява съвременна управленска концепция, насочена към адаптация на организацията към бързо променящите се условия на средата. Основната препоръка на автора на статията е въвеждането и утвърждаването на контролинга като „мета“ функция в управленската практика на българските организации, насочена към стратегическото им развитие.
Keywords: Контролинг; Управленски подход; Контрол