За историческата епистемология: обща бележка - Атанасова, Веселина (Научни трудове, 2024)
В историографията като методология на писането на история на знанието за икономиката в последно време по-определено се заговори за прилагането на историкоепистемологичен подход (Stapleford, 2017; и др.). От българските икономисти, значимостта на полето на епистемологията в интерпретацията и анализа на дисциплината икономикс е поставена на внимание и дискутирана от Добринка Златева (2014; 2017; 2018). Темата за епистемологията на икономическото знание е включена в програмата за обучение на студентите от специалност „Политическа икономия“ към катедра „Политическа икономия“ на УНСС. Като цяло, бидейки предмет на десетилетни обсъждания в световния философски елит, тези въпроси остават доста непопулярни в средите на икономисти и историци на икономикса както в света, така и у нас. Настоящата студия има за цел да привлече внимание сред българската публика, проявяваща интерес към тези области, към развиващото се специфично поле на т. нар. „историческа епистемология“. Нейно продължение ще бъде друга работа за значението на историческата епистемология в разбирането на икономикса и на историята на съвременния икономикс.
Keywords: Историческа епистемология; Формиране и развитие на понятието за историческа епистемология; Епистемологичеки поглед към икономическата наука и историографията на икономикса