Изграждане на устойчивост в Европейския съюз във времена на поликризисност и предизвикателства в когнитивната сфера - Панайотова, Моника (Научни трудове, 2024)
Целта на настоящата публикация е да насочи вниманието върху необходимостта от изграждане на устойчивост в обществата и държавите членки на Европейския съюз във времена на „поликризисност“ и предизвикателства в когнитивната сфера. След анализ на глобалните рискове и хибридните заплахи, както и на появата на изкуствения интелект в съвременната комуникационна и среда за сигурност, се правят определени препоръки и изводи, които да позволят на ЕС да използва потенциала си да бъде многоизмерна сила, преодоляваща некинетичните предизвикателства пред уязвимостите в демократичните общества, умовете и емоциите на гражданите. За целите на изследването са използвани различни методи на политологичен анализ, включително методът на „мисловните карти“, разработен от британския психолог Тони Бюзан, позволяващ синтез на идеи чрез изображения. В навечерието на Европейските избори през 2024 г., публикацията извежда ключови изводи за преодоляване на предизвикателствата, свързани с дезинформацията, управлението на възприятията и психологическата манипулация, водещи до подкопаване на доверието в демократичните институции и до възпрепятстване на вземащите решение да противодействат. Сред тях са: изграждане на устойчивост чрез образование, медийна грамотност, критично мислене, цифрови компетентности, ментална издръжливост; способност не само за бързо, но и бавно мислене; прилагането на експоненциален дизайн на стратегическо мислене; многостранен подход и тясно сътрудничество с НАТО.
Keywords: Европейски избори; ЕС; Поликриза; Когнитивна сфера; НАТО; Изкуствен интелект; Сила; Устойчивост