Оповестяване на информация за устойчивостта във финансовите отчети- регулации и проблеми - Башева, Снежана; Пожаревска, Румяна (Научни трудове, 2024)
През последните години усилията на правителствата и институциите са насочени към създаване на икономика, която е от полза за хората и околната среда. Същевременно предприятията са изложени пряко или чрез трети страни като доставчици и клиенти на значителен риск от изменението на климата. Инвеститорите, за да оценят как свързаните с климата рискове и възможности оказват влияние върху финансовото състояние на предприятията, в това число върху техните бъдещи парични потоци и тяхната стойност, се нуждаят от последователна, пълна, сравнима и проверима информация. Последното поражда необходимостта от създаване на регулаторна рамка, която да определи изискванията за идентифициране, измерване и разкриване на рисковете и възможностите на предприятията. Пред счетоводителите и одиторите се откриват нови предизвикателства, свързани с подходящо оповестяване на тези въпроси.В статията се поставя за цел да се направи анализ на процесите, свързани с регулиране и докладване на информация от предприятията по въпросите за климата и устойчивостта. Ето защо са поставени следните задачи: да се очертае ролята на институциите на европейско и глобално ниво за създаване на стандарти за устойчивост; да се изведат препоръките за оповестяване към предприятията; да се дефинират особеностите на стандартизацията и нейното отражение върху финансовите отчети и развитието на счетоводната професия в бъдеще.
Keywords: Стандарти за устойчивост; Съвет за международни стандарти за устойчивост; Устойчивост