Дигитален публичен сектор: стратегически разчет - Беев, Ивайло; Проданов, Христо (Научни трудове, 2024)
Дигиталният публичен сектор се различава съществено от „класическия“ публичен сектор. Виртуалното му битие прави асоциирането му с реални феномени и процеси особено трудно, а с това – трудно и теоретичното му осмисляне. Това налага необходимостта от стратегически разчет, за да бъдат разбрани стихийните процеси, изграждащи все още оформящия се дигитален публичен сектор. За целта чрез описателен, сравнителен и каузален подход е разгледана група от взаимосвързани понятия и промяната в резултат на дигитализацията в отношенията между тях, което налага необходимостта от нов подход към тяхното осмисляне.Публикацията представя част от научните резултати по научно-изследователски проект „Дигитален публичен сектор“ (НИД 21-2020, УНСС), също части от различни предходни изследвания на авторите.
Keywords: Алгортими; Дигитален публичен сектор; Държавен сектор; Публична сфера; Непазарен сектор; Големи данни