Приложение на DigComp за тестване и оценка на дигиталните умения - Данаилова, Ирина (Научни трудове, 2024)
Развиващите се дигитални технологии пораждат необходимост от нови дигитални умения и е важно заинтересованите лица да разполагат с инструмент, който да дава възможност за адаптивност и бърза реакция. Спецификата на европейския пазар предполага единен подход и затова Европейската комисия инициира и подпомага създаването на Европейска рамка за дигитални умения (DigComp). Основна цел на настоящата научна студия е да се представят накратко резултатите от апробирана методология за тестване на текущите дигитални умения на заетите лица (според рамката DigComp 2.1), като по този начин се демонстрира приложението й. Методологията обхваща 14 сектора, но поради ограниченията за обем, вниманието ще бъде фокусирано само върху един от тестваните сектори.
Keywords: Дигитални умения; Тестване на дигиталните умения; приложение на DigComp