Бъдещето на транспорта. Необходимостта от модифициране на сектора – поглед към ЕС - Тупарова, Стела (Научни трудове, 2024)
Настоящето проучване е насочено към анализиране неотложната необходимост за промяна в  сектора на транспорта и модификациите, които са нужни да се случат през следващите години. Непрекъснато нарастващата глобализация поставя пред транспорта високи изисквания от разнороден характер. Постигането на висока енергийна ефективност, декарбонизацията, минимизирането на разходите, увеличаването на печалбите, удовлетворението на клиентите са сред основните цели, които секторът си поставя за подобряване. Оптимизациите и дигитализацията стават водещи лостове за успешно адаптиране на транспортния сектор към непрекъснато променящите се външни условия и среда. За целта на изследването са проучени и анализирани стратегически документи, свързани с динамиката на  икономическата обстановка както в Европа, така и в световен план.
Keywords: Транспорт; Бъдеще; Декарбонизация; Модификации; Дигитизация