Еврозоната: конвенционална теория и дигитално бъдеще - Тодоров, Иван (Научни трудове, 2024)
Развитието на технологиите предопределя извършването на множество операции с помощта на частните цифрови валути. Ако приемането на тези нетрадиционни методи на плащане значително се разшири, частните цифрови валути биха могли потенциално да подкопаят авторитета на централните банки върху осигуряването на ликвидност в икономиката. Отговорът на централните банки е последователен и към настоящия момент дискусиите по въвеждането на цифрови валути, емитирани от централната банка е на дневен ред. Изследването отчита напредъка по това направление като представя особеностите на съвременната финансова система в еврозоната, както и мястото, ролята и трансформиращата сила на цифровото евро в нея.
Keywords: Цифрово евро; Криптоактиви; Цифрова валута на централната банка; Парична политка