Икономикс на дигитализацията, криптоикономикс, токеномикс – предизвикателствата пред икономическата теория - Илиев, Петкан (Научни трудове, 2024)
В тази статия доразвиваме концепцията за разликата между икономикс/икономика на цифровизацията (economics of digitalisation) и това, което някои автори наричат „дигитална икономика/икономикс“ (digital economics), която използва цифровата трансформация, дигиталните модели и концепции, за да се вкара технологичен елемент при анализа на икономическите системи или поведение. Бързото развитие на дигиталната трансформация във всички социално-икономически сфери поражда необходимостта от доразвитие на този теоретичен модел поради факта, че в бързо развиващия се свят на блокчейн технологията всяка година се генерират нови иновации и тенденции, които прекрояват индустриите. Отговорът на това са криптоикономиката и токеномиката.
Keywords: Цифрова икономика; Икономикс на цифровизацията; Токеномика; Криптономика; Дигитална икономика