Оценяване на нетното богатство в България с данни oт изследването Global Wealth Databook на Shorrocks et al. (2023) - Пешев, Петър (Научни трудове, 2024)
В настоящото изследване се оценява нетното богатство на възрастен в България, чрез използване на данни от изследването на Shorrocks et al. (2023). Нетното богатство на възрастен е в силна функционална връзка с БВП на възрастен, като съответства средно четири пъти БВП на възрастен. Проведеното иконометрично изследване показва, че нетното богатство на възрастен възлиза между 56 989 и 66 373 щ.д. Нетното богатство е най-чувствително на промени в богатството под формата на реални активи и в по-малка степен, от финансовите активи и дълга, и на промени в БВП на възрастен и темпът на изменение на възрастното население.
Keywords: Регресионен анализ; Нетно богатство на възрастен; Богатството в България; Моделиране на богатството