Парадигмалният преход в общата икономическа теория: ролята на образованието (българският случай) - Беев, Ивайло (Научни трудове, 2024)
В настоящата статия се очертава ролята на образованието при „парадигмалните преходи“ (по терминологията на Кун) в теорията и в частност – ролята на обучението по икономика във висшите училища за смяната на икономическата парадигма (т.е. за парадигмален преход в икономическата теория). В не далечна историческа ретроспекция, в България, се осъществи такъв. Налице ли са условията за нов и в какво се изразява наложителната промяна – са въпроси, чийто отговор предпоставят решаването на основната задача.
Keywords: Обща икономическа теория; Парадигмален преход; Политическа икономия; Икономикс; Образование