Приложение на XBRL в областта на финансовото отчитане: ефекти върху съставителите и потребителите на финансовите отчети - Боянов, Борислав (Научни трудове, 2024)
В настоящата статия се разглежда XBRL като един от фундаменталните инструменти за дигитализиране на процеса на счетоводно отчитане, съставяне и публикуване на финансови отчети. Направен е систематизиран преглед на историческото развитие, технологичните особености на XBRL и неговата институционална идентичност. Подчертава се, че XBRL стандартът се прилага широко в международен план, като цяло на доброволна основа, с изключение на определен кръг от предприятия от ЕС, които са задължени да изготвят и публикуват финансовите си отчети чрез XBRL-базирания единен електронен формат на финансовите отчети (ESEF). Направен е литературен обзор на ползите и недостатъците от прилагането на XBRL в областта на счетоводството и финансовото отчитане. Изследвани са предимствата и слабите страни на XBRL от гледна точка на счетоводителите и от гледна точка на потребителите на финансовите отчети с цел да се установят причините за затрудненията в обмена на финансова информация и да се очертаят предложения за тяхното преодоляване.
Keywords: Финансово отчитане; XBRL; Ползи и недостатъци