Измерения и проекции на икономическия растеж в България, Европейския Съюз и света - Пиримова, Вера (Научни трудове, 2025)
Основна цел на анализа в статията е да се разкрие и обоснове взаимовръзката между базисни и алтернативни схващания за растежа, от една страна, и възможностите за прилагане на различни методи за анализ и измерители на икономическия растеж, от друга страна. Доказват се необходимостта и възможността от прилагане на някои краткосрочно насочени математико-статистически методи и към дългосрочните периоди и динамика на растежа. Във връзка с това е изследвана динамиката на БВП в България, страните от Европейския съюз като цяло и света през периода 1980 – 2020 г. Направен е извод, че чрез краткосрочните методи (например верижните темпове) се допълват обобщенията от прилагане на дългосрочните методи (базисните темпове), извеждат се и се прецизират специфични особености, обогатяват се познанията за характера на макроикономическата динамика. В статията се прилагат методите на анализ и синтез, математико-статистически методи, както и методи на дескриптивния анализ.
Keywords: Показатели на растежа; Верижни и базисни темпове на БВП; Икономическият растеж в България; ЕС и света; Икономически растеж