Институционална свързаност и социално предприемачество: случаят с комуната за лечение на наркозависими на отец Георги Фотакиев - Неделчев, Андриан; Денчев, Николай (Научни трудове, 2025)
Настоящата статия изследва влиянието на институционалната подкрепа от страна на Българската православна църква върху социалното предприемачество. Примерът за такава подкрепа, който се анализира, е православно-терапевтичната общност за лечение на зависими от наркотици, основана от отец Георги Фотакиев и група свещеници-ентусиасти. Изследването показва подход за институционална подкрепа, различен от този на други църкви по света. Статията представя изводи, които могат да служат за изграждане на модел за устойчива подкрепа на социалното предприемачество в контекста на сложни социални предизвикателства.
Keywords: Социално предприемачество; Институционална свързаност; Православно-терапевтичната общност; Подкрепа за социално предприемачество; Екосистема на социално предприятие