Електронното включване в европейския съюз: еволюция на политиките и предизвикателствата на цифровата трансформация - Христова, Мариета (Научни трудове, 2025)
Текстът изследва развитието на политиките за електронно включване в контекста на цифровата трансформация в Европейския съюз (ЕС) през последните три десетилетия. Електронното включване се разглежда като ключов инструмент за преодоляване на цифровото разделение и постигане на социално-икономическо приобщаване чрез универсален достъп до информационни и комуникационни технологии (ИКТ), насърчаване на цифровата грамотност и използване на нововъзникващи технологии.Анализът се основава на ключови стратегически документи, в които се подчертават основните цели – преодоляване на регионалните и социалните неравенства в достъпа до ИКТ, цифровизация на обществените услуги, развитие на цифрови умения и насърчаване на иновациите в сектори като електронното управление, електронното здравеопазване и електронното обучение. В текста се отбелязва, че докато ранните стратегии са фокусирани върху инфраструктурата и достъпа до интернет, по-късните документи адресират по-сложни аспекти на цифровото разделение, включително уменията, доверието и използваемостта. Новите технологии като изкуствения интелект, квантовите изчисления и киберсигурността предлагат значителен потенциал за растеж, но същевременно изискват етични и устойчиви подходи. Заключението подчертава, че въпреки напредъка, предизвикателствата пред електронното включване остават значителни, включително социалните и регионалните неравенства, високите разходи за технологии и необходимостта от адаптиране на уменията към новите технологии.
Keywords: Информационно общество; Електронно включване; Цифрови неравенства; Цифрово разделение; Европейски съюз