Иновативни системи за управление на идентичности и достъп в академичните институции - Велкова, Ивона (Научни трудове, 2025)
Статията изследва ролята на системите за управление на идентичности в академичните среди и представя модел за включване на утвърдени технологични подходи като еднократно удостоверяване, многофакторна автентикацията и управление на достъпа, базирано на роли, както и решения с използване на технологиите за близка комуникация и радиочестотна идентификация. Целта е да се предложат подобрения на образователната среда по време на дигиталната трансформация по отношение на сигурност, мащабируемост и оптимизация на административните процеси. Предложена е архитектура, която демонстрира устойчивост срещу кибератаки и съвместимост със съществуващи платформи, което я прави ключова за устойчиво управление на идентичности в образователните институции.
Keywords: Управление на идентичности; Академични институции; Еднократна идентификация; Многофакторно удостоверяване; Ролеви контрол на достъпа