Призрачен икономически агент ли е изкуственият интелект? - Манчева, Иванина (Научни трудове, 2025)
Навлизането на изкуствения интелект (ИИ) в икономическия и обществения живот довежда до значими преобразувания. Те поставят на дневен ред въпроса за ролята на ИИ в икономическите модели и по-специално дали той следва да се третира като икономически агент, който взема самостоятелни решения. Този въпрос, както и свързаният с него проблем за правния статут на ИИ, не е намерил своя отговор. Те засягат много от дискутираните през последните години теми: възможността за облагане на роботите, отговорността на автономните автомобили или авторските права на произведения, създадени от ИИ. Изследването се застъпва за диференциран подход при определянето на ИИ като самостоятелен икономически агент. При положителен отговор ключовият въпрос би бил каква е целевата функция, която ИИ максимизира и какви са ограниченията и рисковете, пред които той се изправя. Въпреки че ИИ тепърва ще развива способностите си и нямаме достатъчно наблюдения върху поведението на най-напредналите системи, приемаме, че колкото повече нараства независимостта му от човека, толкова повече той ще се превръща в икономически агент.
Keywords: Икономически агент; Вземане на решения; Функция на възнаграждение; Морален риск; Информационна асиметрия; Принципал-агент; Изкуствен интелект