Леко приземяване (soft landing) в паричната политика на САЩ и Еврозоната - Петкова, Аника (Научни трудове, 2025)
В изследването се разглежда прилагането на "леко приземяване" (soft landing) в паричните политики на САЩ и еврозоната, по-специално прехода от рестриктивна към експанзивна парична политика поради достигането на темп на инфлация, близък до таргетния от два процента. Целта на "леката" политическа мярка е да бъде предотвратена потенциална бъдеща рецесия чрез ограничаване ускореното нарастване на нивото на безработица и спада в реалния темп на икономически растеж в изследваните икономики.
Keywords: Монетарна политика; Инфлация; Леко приземяване; Рецесия; Безработица