Потенциал за фискална децентрализация в публичния сектор на Република България - Джинсов, Станислав (Научни трудове, 2025)
Фискалната децентрализация все повече формира своята значимост като ключов елемент на ефективно преразпределение на публичните блага. Безспорен е фактът, че този процес не само стимулира развитието на отделните институционални агенти по вертикалната структура на публичния сектор, но и допринася за устойчивост при планирането и бюджетирането в дългосрочен аспект. Децентрализацията по своята същност като управленски модел и структура предоставя мощен инструмент за прехвърляне на ресурси и отговорност от централната към местните власти, позволявайки по-голяма икономическа, политическа и социална независимост в самоуправлението на локално ниво.
Keywords: Фискална децентрализация; Публични блага; Ефективност; Ценрална и местна власт