Процесът на кредитиране в България след 1999 г.: някои макроикоикономически ефекти - Пиперков, Петър (Научни трудове, 2025)
Според ортодоксалната икономическа теория процесът на кредитиране има малко или никакво макроикономическо значение. Различни неортодоксални теории отхвърлят тази гледна точка в теоретичен план и посочват емпирична връзка между кредитирането и определени по-агрегирани макродинамики. В настоящата статия е изследвано кредитирането на нефинансовите предприятия, домакинствата и НТООД и неговото потенциално влияние в българската икономика след 1999 г. в светлината на тези неортодоксални теории, като целта е да се провери тяхната приложимост и обяснителна способност. Обект е българската икономика след 1999 г., а предмет – динамиката на кредитирането и на избрани макро-показатели. Използваните научни методи са историко-логически анализ, сравнителен анализ и синтез.
Keywords: Кредитиране; Ендогенност на парите; Недвижима собственост; Лоши и преструктутирани кредити