Случайни отклонения и систематични грешки и въздействието им върху показателите на таблиците за смъртност - Чолаков, Никола (Научни трудове, 2005)
Движението на демографската статистическа информация у нас изглежда излишно удължено и усложнено – от съобщенията за смърт, през различни общински и централни административни звена, гражданския регистър за административно обслужване до националния статистически орган. Подобно прехвърляне на информацията на различни носители и през различни ведомства би могло да се окаже предпоставка за пропуски и допускане на грешки и неточности от разнообразно естество, което в крайна сметка би могло да се отрази по някакъв начин и на най-аналитичните показатели като тези в таблиците за смъртност. Не бива да се подценява и рискът от невнимателно, неточно или неправилно прилагане на съответните методики за обработка на информацията.В студията се разглеждат проблемите по случайни отклонения и систематични грешки и се търсят решения в по-широк план за въздействието върху показателите на таблиците за смъртност, което се определя не само от стохастиката в стареенето на условното поколение и въобще на демографските процеси, но и от разнообразни външни за демографията фактори.В хода на изследването е показано как някои междинни резултати биха могли да се използват при сравнителния анализ на смъртността по данни от таблици за смъртност с отчитане на вариацията във величината на показателите, породена от разнообразните фактори.