Стратегии за развитие на електронните финансови услуги в България - Трифонова, Силвия (Научни трудове, 2005)
Основната цел на настоящото изследване е да се анализира развитието на електронните финансови услуги в България с акцент върху ролята и приложението на стратегическия анализ в сферата на електронното банкиране. Главните аргументи за това са свързани с бързото навлизане на съвременните информационни и комуникационни технологии в икономиката и бизнеса и със задълбочаването на финансовото посредничество в България. На тази основа се налагат проучване и оценка на настъпващите на съвременния етап качествени промени в платежната инфраструктура, националната платежна система и технологичното развитие на банковото дело.Настоящото изследване се фокусира върху съвременните тенденции в развитието на електронното банкиране в българската практика, плащанията чрез Интернет и националната система за обслужване на плащания по операции с банкови карти БОРИКА. Тези проблеми са анализирани както от гледище на тяхната специфика, така и в контекста на базисните функционални взаимовръзки между тях. Направен е задълбочен анализ на конкретните електронни финансови услуги, които се предлагат от търговските банки в България, и са изследвани също така релевантните стратегии, цели и техники, използвани от финансовите институции за посрещането на съвременните бизнес предизвикателства пред банковия сектор.