Предизвикателства пред управлението на организациите в публичния сектор - Христов, Христо (Научни трудове, 2005)
В студията се изследват въпросите, свързани с предизвикателствата пред управлението на организации в публичния сектор. Разглеждат се както предпоставките за обособяването на публичния сектор, така и особеностите на управлението на организациите в публичния сектор.Важно място в студията е отделено на изследването на управлението на организациите в областта на образованието. Посочени са основните предизвикателства пред управлението на публичните организации, като се разкриват и някои тенденции в развитието на основното, средното и висшето образование в страната.Обект на изследване са и въпросите на управлението на публичните здравни организации. Направен е анализ на дейността на публичните лечебни и здравни заведения и на медицинските специалисти, заети в здравеопазването, като се предлагат насоки за подобряване на тяхната работа.Анализирани са въпросите на управлението на публичните организации в железопътния транспорт и се обосновават предложения за усъвършенстване на тяхната дейност.