Критерии и показатели за сегментиране на телевизионната аудитория - Катранджиев, Христо (Научни трудове, 2005)
Студията представлява обобщение и систематизация на критериите и показателите за сегментиране на телевизионната аудитория. Това обобщение е реализирано въз основа на проучване по вторични данни. В рамките на проучването е щудиран опита от многобройни практически и теоретически разработки.В разработката се предлагат четири критерия за сегментиране на телевизионната аудитория – географски/геодемографски, демографски, психографски и поведенски критерии. Всеки от посочените критерии се състои от конкретни сегментационни показатели.Географският/геодемографският критерий за сегментиране на телевизионната аудитория включва показdтелите: район, климат, зона на доминиращо влияние на ТВ станциите (географски) и размер на населеното място и гъстота на населението (геодемографски).Демографските показатели, които се използват най-често при сегментирането на телевизионната аудитория, са: пол, възраст, численост на семейството, жизнен цикъл на семейството, професия, доходи, образование, социална принадлежност, религия.Психографските показатели за сегментиране на телевизионната аудитория, които се прилагат са: начин на живот, ценностна ориентация и индивидуални психологически характеристики на зрителите. В студията са разгледани съответно американският и европейският подходи за психографско сегментиране на телевизионната аудитория. Групата на поведенските показатели за сегментиране на телевизионната аудитория включва: интензивност на гледане на телевизия (количество време за гледане на телевизия), очаквани ползи от телевизионната медиа, степен на лоялност към телевизионни канали/предавания и зрителски нагласи към телевизионната реклама, към конкретни ТВ канали или към конкретни предавания.