Еволюция на IMU модела за оценка на ефективността на банковите компютърни информационни системи за кредитен риск - Кирилов, Росен (Научни трудове, 2006)
Студията е посветена на проблемите на оценката на ефективността на банковите компютърни информационни системи за кредитен риск. Тя е базирана на т.нар. IMU модел за оценка ефективността на банковите компютърни информационни системи за кредитен риск. В своя класически вид оценката на ефективността на този специфичен вид софтуер е базирана на три основни стълба :– използвана методология за оценка на кредитния риск;– информационни технологии за реализация на цялостната система за оценка;– потребителски аспект на ефективността.В студията се описват и анализират промените в процеса на кредитиране в световен мащаб, като се посочват редица конкретни примери. По-конкретно основното внимание е насочено към външните организации за оценка на банковия кредитен риск, а именно рейтинговите агенции. В процеса на научното изследване се достига до извода, че и за в бъдеще ролята на тези агенции в света, а и у нас, непрекъснато ще се засилва. Това ще доведе до ситуацията, процесът на кредитиране силно да се влияе от кредитния рейтинг, даван от съответната рейтингова агенция. Още повече е очертана и ролята на новите банкови стандарти, а именно – Базел II. Акцентирано е и на редица проблеми от интеграцията на банковите системи, взаимодействието на информационните системи в банковата сфера с някои от услугите на проекта “електронно правителство”. Показана е и ролята на нарастващото използване на електронните сертификати за on-line банкирането и възможностите за електронни кредитни сертификати.В направеното научно изследване са дефинирани и добавени и две нови нива в пирамидите за оценка на ефективността на банковите компютърни информационни системи за кредитен риск.