нанието в контекста на стратегическото управление на международната компания - Моллов, Доброслав (Научни трудове, 2007)
В икономиката на знанието гъвкавостта и адаптивността на международните компании към динамичното и силно конкурентно международно обкръжение произтичат от способността им ефективно и ефикасно да управляват знанието, което притежават. Това поражда необходимостта от обвързване на управлението на знанието с корпоративната стратегия на международната компания. Целта на студията е да покаже по какъв начин може да бъде реализирана тази връзка. Трудът разкрива същността на стратегическото управление на знанието. Представя се Балансираната карта на резултатите на Kaplan & Norton и се показва възможността този подход да бъде приложен в стратегическото управление на знанието. Предлага се процесноориентиран модел за стратегическо управление на знанието в международните компании, базиран на Балансираната карта на резултатите и намиращ израз в изграждането и реализирането на стратегия за знанието. Като примери за успешно стратегическо управление на знанието се представят практиките на IBM Corporation, Siemens AG и Hewlett-Packard Company.Авторът прави заключението, че Балансираната карта притежава редица предимства, които я правят удобен инструмент за стратегическо управление на знанието в международните компании.