Методологични проблеми при счетоводното третиране и отчитане на разходите за опазване на околната среда - Йонкова, Бойчинка (Научни трудове, 2007)
Целта на настоящата студия е да анализира и дискутира някои основи методологични въпроси по отношение на счетоводното третиране и отчитане на разходите за опазване на околната среда, процеса на организационната промяна и нейното управление На съвременния етап от развитието на обществото все по-често се поставя проблемът за опазването на околната среда както на международно европейско ниво, така и на национално равнище. Проблемите, свързани с опазването на околната среда и главно с финансирането на мерките, предвидени за осъществяване на екологичната политика, тяхното отчитане и контрол, определят актуалността на темата, поставена в настоящата студия.С повишаването на производствените разходи за опазване на околната среда в края на миналия век и с нарастващия иновационен натиск в световното мащаб отчитането и анализът на екологичните разходи постепенно придобиват все по-голямо значение. Вниманието към тази тема нараства и поради успешните примери от производствената практика, които показват, че благодарение на опазването на околната среда общите разходи на предприятията като цяло намаляват. Обект на разглеждане са някои основни категории, концепции и методи при отчитането на разходите за опазване на околната среда.