Бизнес управляема инфраструктурна архитектура на информационни системи - Кисимов, Валентин (Научни трудове, 2009)
По принцип съществува несъответствие между скоростта, с която бизнесът се променя, и скоростта, с която ИКТ системите, поддържащи бизнеса, се променят. Изменението на бизнес условията се отразява чрез промяна на бизнес процесите. Много добре би било, ако тази промяна на бизнес процесите води до синхронна промяна на ИКТ системите и тогава ИКТ системите ще са гъвкави и ще следват измененията на бизнес условията.В настоящата студия се предлага нова архитектура на инфраструктурата, която да може синхронно да следва измененията на бизнес процесите. Синхронността означава автоматично да се поддържат новите бизнес процеси или със сравнително малки изменения в инфраструктурата, изискващи бързи промени, да се осигури поддържане на новите промени в бизнес процесите. Предлага се използването на Ориентирана към услуги архитектура (ОУА), с издигане на двете инфраструктурни групи компоненти до ниво инфраструктурни услуги:Мрежови компоненти;Компоненти на изчислителни ресурси.Мрежовите компоненти се надграждат до инфраструктурни услуги в две направления: Бизнес съобщения и Динамични мрежови компоненти. Също така се предлага и подход за динамично заявяване и използване на изчислителни ресурси, съобразен не от алгоритмична гледна точка на паралелност на изпълнение, а от гледна точка на взаимосвързани бизнес процеси и явления. В студията се предлагат инфраструктурните услуги за описание на бизнес процеси. Разработен е нов метод за взаимодействие между бизнес процесите и инфраструктурните компоненти на информационна система, при които измененията в бизнес процесите да се последват сравнително синхронно от изменения в ИКТ.