Разпределена бизнес логика в информационни системи. Изграждане на контейнер за аналитична бизнес логика - Мурджева, Александрина (Научни трудове, 2009)
Настоящата студия е изследване на възможности за разделяне на бизнес логиката на информационните системи и на алтернативи за нейната реализация. Предложен е анализ на възможностите за реализация на бизнес логика в информационни системи в многослойна архитектура. В представения анализ се разглеждат съществуващите в практиката алтернативи и се дава оценка на положителните и отрицателните страни на всяка една от тях.На основата на направения анализ в студията се прави предложение за по-задълбочено разглеждане на понятието бизнес логика, като се акцентира върху структурата на бизнес логиката. Предлага се нова дефиниция и анализ на структурата на бизнес логиката и на възможностите за разпределение на нейните компоненти между слоевете на приложението.Изхождайки от дефинираната структура на бизнес логиката, се предлага система от критерии за класифициране на елементите на едно приложение като принадлежащи към един или друг компонент на логиката. Използвайки предложените критерии, се дефинират два основни типа бизнес логика, като за всеки от тях се задава стойност на критериите и възможностите за реализация.В частта за дефинираната аналитична бизнес логика се прави анализ на възможностите за реализация и слабите места на съществуващите подходи по отношение на използваемостта, настройването и поддържането на тази част от програмния код. За преодоляване на тези слабости в студията се представя идеята за допълване на многослойната архитектура с нов елемент, наречен контейнер за аналитична бизнес логика, като се дава спецификация на предназначението му. По отношение на предложения контейнер се прави анализ на подходящото средство за реализация, каквото са съхранените процедури, и се предлага общ скелет на потенциален набор от съхранени процедури.