Човешкият капитал: концептуална рамка и функционална методология - Казаков, Атанас (Научни трудове, 2010)
В студията се разглеждат възлови проблеми, свързани с теорията и методологията на човешкия капитал. Изведена е по-широка рамка на концепцията на тази форма на капитала, представени са класическите, неокласическите и съвременни основи на теорията за човешкия капитал. Направен е анализ и сравнителна характеристика между физическия и човешкия капитал, разширена е тезата за непрекъсваемото единство между човешкия капитал и неговия материален носител – живата човешка личност, с богатия избор от негови характеристики и свойства.За първи път в българската икономическа литература се изследват общите черти и различията между човешкия и интелектуалния капитал. Освен това, човекът и човешкия капитал се разглеждат като обекти и субекти на общественото и пазарното взаимодействие. В студията е застъпена идеята за необходимостта от интердисциплинарен подход към проблемите на човешкия капитал.