Динамика на плодовитастта на жените в Австрия, България и Чехия – 1985-2008 година - Калоянов, Тодор (Научни трудове, 2010)
Тоталният коефициент на плодовитост – като синтетичен измерител, помага да се установи равнището на плодовитост на жените за даден момент и проследяването на главното в нейната динамика. Информацията, която предоставя този измерител, е ценна, но както всеки обобщаващ измерител, така и той не разкрива механизма на формирането на неговата стойност.Когато целта е да се установят промените, настъпващи в репродуктивното поведение на жените, факторните въздействия, които обуславят тези промени, различията в поведението на жените от различни поколения, са необходими и други средства за анализ. По-точно – необходими са допълнителни средства, които позволяват разкриването на механизма на формиране на дадено равнище на плодовитост. Един от възможните подходи за решаване на подобна задача е изследването на разпределенията на повъзрастовите коефициенти на плодовитост.В настоящата работа е проведен анализ на динамиката на плодовитостта на жените в родилна възраст в Австрия, България и Чехия през периода 1985-2008 година. Изследването е осъществено както с тоталния коефициент на плодовитост, така и чрез изучаване динамиката на разпределенията на повъзрастовите коефициенти на плодовитост. По-конкретно, изследвани са промените в стойностите на редиците, състоящи се от средната възраст, стандартното отклонение, коефициентите на асиметрия и ексцес.Извършеният сравнителен анализ позволява да се определи общото в характера на измененията, които се осъществяват в репродуктивното поведение на жените в Австрия, България и Чехия, както и да се разкрият различията в скоростта и размера на тези промени през последните 20 години.Изследването позволява да се оцени ефектът от процеса на трансформация в България и Чехия, започнал през 90-те години на ХХ век, върху промяната във възпроизводствения модел на жените.