Връзка и взаимодействие между управлението на проекти и бизнес стратегията на организацията - Славова, Ирена (Научни трудове, 2011)
В студията се изследва връзката и взаимодействието между управлението на проекти и бизнес стратегията на организацията. На базата на проучване на научно-приложните разработки в тази област се изяснява същността на двустранното влияние между управлението на проекти и бизнес стратегията. Разгледан е начинът, по който управлението на проекти може да съответства на стратегическите изисквания, които организацията е определила, както и обратното въздействие, което проектът в процеса на неговото изпълнение може да окаже върху предприета бизнес стратегия.Изследването съсредоточава вниманието върху детайлния процес за постигане на връзка и взаимодействие между управлението на проекти и бизнес стратегията, включващ стратегическо планиране, управление на портфолио от проекти и управление на проектния цикъл. Обосновава се определящата роля на управлението на портфолиото от проекти като опосредстващ, междинен процес за осъществяване на връзка и взаимодействие между управлението на проекти и бизнес стратегията на организацията. Акцентира се върху използването на стратегическите инструменти в управлението на портфолиото от проекти: стратегическия подход за селектиране на проекти; многоетапния процес за оценка на проектите и тяхното приоритизиране, както и извършването на периодична оценка на съответствието между управлението на портфолиото от проекти и бизнес стратегията на организацията.