Размит модел за обща оценка и анализ на финансовото състояние на предприятието - Киров, Георги; Велков, Юлиян (Научни трудове, 2011)
Изследването е посветено на проблемите, свързани с разработването на комплексна оценка и анализ на финансовото състояние на предприятието. Анализирани са недостатъците на традиционната методика по отношение на динамиката на икономическата среда и неопределеността в експертните мнения. Показана е критичната нужда от иновативни подходи, вземащи под внимание потребителските предпочитания и сложността на управленските решения. Предложен е размит модел за оценка и анализ на финансовата позиция на предприятието. Посредством инструментариума на размитата логика се оценяват критериите Собствен оборотен капитал и Капиталова структура, като ключови характеристики на финансовото състояние. По този начин се преодоляват важни ограничения на традиционната методика на анализа. Усъвършенства се комплексността на представата за финансовото състояние и се създава по-мащабна основа за факторен анализ. С помощта на инструменти за моделиране и симулиране е разработен контролен пример. В процеса на работа научният колектив е преминал през всички етапи от жизнения цикъл на една сложна система, като се започне от ранните етапи на проучването и системния анализ и се завърши с реализацията и тестването.