Стандартизация на счетоводната система на предприятията от публичния сектор - Фесчиян, Даниела; Павлова, Веселка (Научни трудове, 2014)
В студията се изследват основните проблеми на счетоводната система на предприятията от публичния сектор, породени от липсата на стандартизация. Целта е да се докаже необходимостта от стандартизация на счетоводната система в предприятията от публичния сектор чрез приемането на Международните счетоводни стандарти за публичния сектор. Засегнати са две основни направления:Доказва се наличието на отклонения от фундаменталните счетоводни принципи при отчитането на конкретни обекти в предприятията от публичния сектори и се дават предложения за тяхното отстраняване. Представени са насоки за усъвършенстване на счетоводството в предприятията от публичния сектор чрез въвеждането на стандартизирани модели. Посочени са и ефектите, до които биха довели предложените стандартизираните модели за отчитане.Представен е анализ на резултатите от специализирано анкетно проучване на проблемите на счетоводната система на предприятията от публичния сектор и в частност на държавните университети. С това изследване се доказват работните хипотези, че в предприятията от публичния сектор липсва стандартизация на счетоводната система. В резултат на това се установява отклонение от водещи счетоводни принципи като текущо начисляване, съпоставимост на приходи и разходи, предпазливост и др. Доказва се необходимостта от стандартизация на счетоводната система в предприятията от публичния сектор, с което ще се редуцират значителна част от проблемите и чувствително ще се подобри качеството на счетоводната информация.