Процесът на реиндустриализация – стратегическо предизвикателство пред националната икономика - Илиев, Йосиф; Щерев, Николай; Благоев, Димитър (Научни трудове, 2015)
В годините на прехода в страната се формира и задълбочи трайна тенденция към деиндустриализация на националната икономика. През последната година (респ. 2014), с началото на новия програмен период на ЕС, макар плахо у нас се изведе стратегическата проблематика за реиндустриализация на икономиката. Политическите, икономическите и социалните реалности извеждат необходимост от нови приоритети в икономиката и особено такива, осигуряващи ускорено индустриално развитие на страната.Доколко успешен може да бъде процесът на реиндустриализация в България, е трудно да се прогнозира. Безспорно е, че реиндустриализацията е изключително сложно предизвикателство със стратегически характер. Много и сложни са влияещите фактори, в т.число както вътрешни така и външни, а част от тях са неуправляеми.Настоящата студия поставя горните и редица други ключови въпроси на реиндустриализацията на националната икономика. Основен акцент в нея е научната аргументация на дългосрочна Програма за реиндустриализация и произтичащ от нея процес на осъществяване. В студията са разработени следните ключови въпроса: 1.) аргументиране на реиндустриализацията на националната икономика като дългосрочен процес на модернизиране на българската индустрия; 2.) извеждане на основни опорни точки на концептуалната рамка на Програма за реиндустриализация на националната икономика; 3.) идентифициране на механизми за определяне на приоритети на Програмата за реиндустриализация на националната икономика; и 4.) аргументиране на политики и механизми, насочени към усъвършенстване на управлението и функционирането на индустриалните стопански субекти с оглед на повишаване на тяхната микроикономическата конкурентоспособност.