Социологическият анализ на икономическите неравенства: проблеми на методологията - Стоянов, Александър (Научни трудове, 2016)
Студията очертава основни елементи на социологическия анализ на икономическите неравенства. Доказва се тезата, че понятието „икономическо неравенство“ е собствено социологическа концепция; тя има различно съдържание от икономическата диференциация и подоходното разслояване, които най-често се приемат като основно съдържание на икономическите неравенства. Направен е теоретичен анализ на понятията „икономическа диференциация“ и „икономическо неравенство“, като се изследва както тяхната теоретична интерпретация, така и основните методи за тяхното измерване. Очертани са предимствата и недостатъците на основните методи за измерване на икономическата диференциация, както и някои основни резултати от тези измервания. На основата на анализа са очертани основните аспекти на социологическия анализ за изследване на икономическите неравенства (разбирани като статусни дистанции, свързани с различни икономически роли и техните ресурси) и свързаните с това понятия и индикатори. На основата на данни от емпирични изследвания, проведени в рамките на международната програма ISSP през 1992, 1999 и 2009, са направени методологически изводи относно някои от очертаните направления за анализ на икономическите неравенства в България. Специално внимание се обръща на равнището на икономическа диференциация (коефициент на Джини и коефициент на екстракция), на субективната статусна идентификация и нейната връзка с класовото положение.