Общуването като взаимодействие в икономическата дейност - Никова, Донка (Научни трудове, 2016)
Настоящата студия представя теоретично изследване под формата на кратък анализ по проблема за общуването като взаимодействие в икономическата дейност.Цел е изследването на проблема за общуването като взаимодействие в икономическата дейност с оглед засилване на научната и практико-приложната й експлицираност.Обект на изследването е икономическата дейност на икономическите субекти.Предмет на изследването е общуването като взаимодействие в икономическата дейност и той е конкретизиран от задачите на изследването.Теза на изследването е общуването в икономическата дейност, чрез което икономическите субекти я реализират. То е невъзможно без взаимодействието между тях, което е неговата водеща форма.Метод на изследването е методът на теоретичния анализ, осъществен от позициите на психологическия подход и в рамките на дейностната парадигма.Очакваните резултати се отнасят до утвърждаването на твърдението, че създаването на оптимални условия за реализация на икономическата дейност и за повишаване на нейната ефективност включва отчитането и съобразяването със значението, което има осигуряването на успешното общуване в нея.Изследването има своя скромен научен и приложен принос.