Извънбрачната раждаемост в Р. България – тенденции и териториални различия през периода 1995-2015 г. - Калоянов, Тодор (Научни трудове, 2017)
След 1990 г. в нашата страна рязко се повиши относителният дял на семействата, които не сключват брак. В резултат на това бързо се увеличи и делът на децата, които статистиката регистрира като „извънбрачни“.Целта на настоящата статия е да се анализират териториалните различия по области в равнището на извънбрачните раждания и динамиката на тези различия в нашата страна през периода 1995-2015 г.За постигането на горната цел се решават няколко задачи:Сравнителен анализ на динамиката на промените в размера на относителния дял на извънбрачните раждания между България и някои европейски страни.Изследване динамиката на извънбрачната раждаемост в България – общо и за отделните области.Изследване на различията между отделните области по равнището на извънбрачната раждаемост за определени години.В основата на методологията е статистическият подход. Използвани са както елементарни статистически измерители за изучаване развитието на времеви редове – абсолютен прираст, темп на растеж, интегрален коефициент на структурни различия, така и по-силни методи като регресионен и корелационен анализи.Резултатите от проведеното изследване показват много бързо възприемане на модела на извънбрачно съжителство в България. България само за 20 г., от 1990 до 2010 г., настигна страни като Швеция и Франция и през следващите пет години дори ги изпревари по размер на дела на извънбрачно родените деца. По-голямата част от населението на страната ни възприема новите норми и модел на съвместно съжителство. Във всички области делът на извънбрачно родените деца нараства. Има основания да се приеме за вярна хипотезата, че концентрацията на население с мюсюлманско вероизповедание в някои от регионите се отразява върху динамиката и равнището на извънбрачната раждаемост.Важен резултат от изследването е, че през последните години се наблюдава забавяне в растежа. Най-вероятно е достигнат праг на извънбрачната раждаемост, около който ще се задържи нейното равнище. Не е изключено в бъдеще процесът на нарастване на относителния дял на извънбрачните раждания постепенно да „заглъхне“ поради изчерпване на неговия потенциал. Възможно е дори и известно връщане към по-ниски дялове, което се установи за четири от регионите.