Критерии за структурно обособяване на иновационните индустрии в системата на творческите индустрии - Борисова, Владя (Научни трудове, 2017)
Изследването разглежда структурирането на иновационните индустрии в системата на творческите индустрии, като въвежда в проблематиката чрез изясняване на спецификата на икономиката на знанието и присъщите й нови икономически ресурси като знанието и творчество. Акцентира върху значението на интелектуалната собственост за формирането на четвъртия икономически сектор, т.нар. творчески сектор и за релацията му с традиционния трисекторен модел. Идентифицира творческите индустрии, чрез интелектуалната собственост като класификационен критерии и извежда иновационните, като водещи във формирането на икономически показатели като заетост, добавена стойност и БВП. Извежда същността и структурните звена на иновационните индустрии, спецификата на тяхната дейност, като бизнес участници по веригата на стойността. Анализира характеристиките и процеса по създаване, производство и маркетиране на иновационния продукт, чрез извеждане на етапите и специфичните дейности на всеки един от тях. В допълнение, извежда класификационен критерии на видовете иновационни продукти. Идентифициран е пазара на иновационните индустрии и са изведени неговите основни характеристики и специфики.