Междуличностните взаимоотношения в модуса „Заради друг“ - Милков, Лучиян; Янкова, Милослава (Научни трудове, 2017)
Проблемът за „Другия“ е универсален, т. е., той се анализира във всички социални науки, но съдържанието на философско-психологическия и педагогически концепт „Друг” зависи от конкретната философска и житейска ситуация и постановка на проблема.Моралната отговорност – да бъдеш заради „Другия“, е първичното съществуване на „Аза“, т. е., отправната точка, а не продуктът на обществото. И ако има предателство, то става при прехода от моралното към социалното „Аз“.В този смисъл, постмодерна етика е тази на Ем. Левинас, който по думите на Фр. Ларуел, е „мислещият за „Другия”, той „изобретява” етическия „Друг”.