Дебатът в преподаването по политическа икономия и икономическият плурализъм в съвременна Франция - Борисова, Маргарита (Научни трудове, 2017)
Настоящaта студия е посветена на съвременният дебат в преподаването на политическата икономия във Франция като част от многоаспектния процес на реализацията на идеята за Ренесанс на политическата икономия в България, Франция и по целият свят.На основата на анализа на икономическата мисъл във Франция от началото на 19 в. до началото на 21 в. разграничаваме институционалното място на образователните системи в преподаването на политическа икономия, както и ролята на политикономистите, икономистите инженери и технократите.Основната задача пред настоящото изследване е да проследи френския опит и посоки на развитие на политикономията. За тази цел представяме нашето проучване първо, за преподаването на дисциплината във водещи учебни заведения във Франция, и второ - в научно-изследователски центрове, институти, дружества, асоциации, списания и др.Споделяме до голяма степен опасенията за отсъствие на плурализъм и , контрол“ над икономическата мисъл във Франция и изказваме подкрепа за следване на най-новите световни тенденции в развитието на политическата икономия.