Евроскептицизъм – същност, причини, проявление. Евроскептицизмът в някои източноевропейски страни-членки на ЕС - Чанков, Георги (Научни трудове, 2018)
Целта на разработката е да изследва евроскептицизма (прояви, същност, тенденции) чрез исторически и емпиричен анализ на данните, добавяйки нова стойност към досегашните анализите. Разработката изследва главно евроскептицизма в Източна Европа като ново проблемно явление.Евроскептицизмът е част от "популизма" - реакция срещу елита и загубите, причинени от прехода към пост-индустриално общество в условията на глобализацията. Насочен е срещу елитарния характер на ЕС, неговото функциониране и неговите политики. Разнообразен по своя характер, той е реакция срещу "европеизма" като официална идеология, която е неясна и аморфна. Сблъсъкът му с основните постулати и ценности на "европеизма" не позволява компромиси. Евроскептицизмът печели политически позиции, особено в страните от Централна Европа. Там той се проявява като икономически и политически национализъм и изразява реакцията на населението срещу налагането на чужди ценности. В България евроскептицизмът изглежда слаб - членството в ЕС се смята за спасение от катастрофалните резултати от прехода към демокрация и капитализъм. Надеждата е, че съюзът ще реши проблемите, които държавата не може.Резултати: Евроскептицизмът не е временно явление, зависимо от конюнктурата. Той отразява несъответствията между елитарския проект за обединение и очакванията на гражданите, особено в Източна Европа. Пренебрегването или осъждането на това явление пречи за разбирането на проблемитe на ЕС.