Бенелюкс като успешен модел за регионално сътрудничество - приложимост за България и ЮИЕ - Вълчев, Бойко (Научни трудове, 2018)
Целта на изследването е да се анализа опита на Бенелюкс в регионалното сътрудничество и да се изведат факторите, превърнали го в е най-успешния формат за регионално сътрудничество. Изследването се базира на исторически и правен анализ. Основните изводи са, че ключови фактори за успеха на Бенелюкс са сходното ниво на развитие, малкия брой участващи държави, наличието на доверие, политическа воля и стройна институционална структура, която да канализира тази воля в конкретни инициативи.