Шанхайската организация за сътрудничество и новият световен ред - Хабова, Антонина (Научни трудове, 2018)
Цел на изследването е да анализира основните характеристики на Шанхайската организация за сътрудничество като различен тип международна организация, която предоставя безпрецедентна платформа за диалог и комуникация между държави с различна религиозна и културна традиция, социални системи, идеологии. Изводът, който се извежда, е, че в ситуация, в която е налице издигане на Китай като глобална сила, както и сериозно покачване на напрежението в международната система, моделът на функциониране на ШОС като платформа за взаимодействие, за споделяне и сближаване на позиции, може да се окаже успешната формула за изграждане на алтернативен регионален ред с амбицията за разширяване на неговия обхват до глобално ниво. В методологично отношение изследването почива на интердисциплинарен подход, който позволява изследваният проблем да бъде анализиран в исторически, правен, икономически и дипломатически аспект.