Дигиталната социология като нова практика и стандарт в обучението по социология - Христова, Мариета (Научни трудове, 2018)
Настоящата статия е посветена на развитието на дигиталната социология като част от социологическата наука.Основни задачи пред настоящото изследване са: да проследи как се развива дигиталната социология като част от социологическата наука; да проследи какви академични дисциплини се преподават в програмите по социология в университетите по света, свързани с интернет, дигиталния свят, социалните медии, онлайн изследователски методи и други; в кои университети се преподава дигитална социология; да се обоснове необходимостта от въвеждане на дисциплина като дигитална социология в обучението по социология в университетите в България.Изразявам мнението си, че такава една дисциплина е необходима, защото ще реагира директно на променящия се социален свят, характеризиращ се вече с „големи данни“ (big data) и дигитални (цифрови) трансформации от различен вид. Дигиталният свят би трябвало да се превърне в основна характеристика на социологическо изследване и анализ предвид начините, по които дигиталните технологии са проникнали в ежедневието ни и са станали толкова важно измерение на това как хората събират информация и се свързват социално с другите.