Зависимост на регионалния БВП от инвестициите: емпиричен анализ чрез класическа производствена функция - Райчева, Ива; Бошнаков, Венелин (Научни трудове, 2018)
Статията представя избрани резултати от проведен емпиричен анализ на зависимостта на областните равнища на Брутния вътрешен продукт (БВП) от областните нива на инвестициите. За оценяване на модели на зависимостта на регионалния БВП е използвана класическа производствена функция, трансформирана в двойно-логаритмичен регресионен модел. Използвани са годишни данни за периода 2000-2015 г. относно заетостта, БВП и инвестициите, измерени чрез разходите за придобиване на дълготрайни материални активи по области (ниво NUTS-3).